Studiestress onder jongeren neemt toe

Geplaatst door

Een veelvoorkomend probleem waar jongeren tegenaan lopen, is studiestress. De stress van jongeren tussen de 12 en 15 jaar, komt vaak overeen met het stresslevel van jongeren boven de 25 jaar. Ook is uit onderzoek gebleken, dat de hoeveelheid jongeren die stress ervaren, met de jaren alleen maar groter is geworden. Dit is een verontrustende ontwikkeling, mede omdat dit zorgt voor meer burn-outs bij de jongere doelgroep.

Studie als bron van stress

De grootste factor die zorgt voor de stress onder jongeren is hun studie of school. Dit uit zich vaak op de middelbare school en soms zelfs al op de basisschool. Jongeren geven onder andere aan stress te krijgen van de hoeveelheid huiswerk die ze meekrijgen en de druk die ze opgelegd wordt om altijd maar te presteren. Een andere reden voor de stress is het willen of moeten halen van goede cijfers. Hier speelt soms mee dat sommige ouders teveel van hun kinderen verwachten. Dit brengt een hoge druk met zich mee. Daarnaast hebben veel leerlingen twijfels over hun studiekeuze of profielrichting. Soms worden ze niet goed voorbereid waardoor ze het idee hebben de verkeerde keuze te hebben gemaakt. Verder ervaren sommige leerlingen stress doordat ze gepest worden en hierdoor met veel tegenzin naar school gaan.  

De mogelijke gevolgen van studiestress

Soms een beetje stress hebben, is niet per se slecht voor je. Vaak kan dit juist goed werken voor het aanmaken van adrenaline waardoor je optimaal kunt presteren. Echter, wanneer jij regelmatig stress ervaart, kan dit zich uiten in vervelende problemen. Een aantal veelvoorkomende problemen onder jongeren zijn slapeloosheid, continue vermoeidheid, angst, hoofdpijn en depressieve klachten.

Sommige jongeren ontwikkelen daarnaast ook andere problemen, zoals een verslaving. Om wat te ontspannen proberen ze bijvoorbeeld een keer wiet te roken, maar omdat ze regelmatig stress ervaren en dit voor hun dé oplossing lijkt te zijn, gaan ze het steeds vaker gebruiken. Uiteindelijk raken door die reden veel jongeren verslaafd aan wiet.

Wanneer je te lange tijd met chronische stress blijft lopen, kan dit zelfs zorgen voor een burn-out. Bij een burn-out ben je volledig opgebrand en kun je niet meer normaal functioneren. Je hebt te lang de signalen van je lichaam genegeerd en nu is je lijf er klaar mee.

Er zijn nog veel meer nare gevolgen van studiestress. Hopelijk raak je door deze blogpost gemotiveerd om iets aan je stresslevel of dat van een ander te doen. Wanneer je dit niet alleen kunt en er met iemand over wilt praten, kun je het beste contact opnemen met een hulpverlener of praten met een vertrouwenspersoon op school.

Geef een reactie