Een duurzaam huis via je hypotheek

Geplaatst door

Een warm en comfortabel huis en toch lagere energielasten? Wanneer je je huis verduurzaamt, is dat niet langer onmogelijk. De overheid stimuleert met allerlei maatregelen, zoals subsidies en duurzaamheidsleningen, het energiezuiniger maken van je huis. Een gunstige hypothecaire regeling helpt ook nog een handje. Je investeert in de waarde van je huis en profiteert meteen van je verbouwing en de verduurzaming van je huis. Verbeteringen die worden gestimuleerd zijn onder andere vloer- en dakisolatie, een warmtepomp, zonnepanelen of goed isolerend glas. Niet alleen goed voor een lagere energierekening, maar zeker ook voor het comfort in je woning. Zo is een warmtepomp samen met vloerverwarming een ideale combinatie.

Een duurzame hypotheek

Wanneer je een hypotheek afsluit om een huis te kopen, mag je normaal gesproken maximaal 100 procent van de aankoopwaarde lenen. Gebruik je de hypotheek ook om het huis energiezuiniger te maken, dan mag je 106 procent lenen. Je mag tot maximaal € 9.000,- extra lenen voor de maatregelen voor verduurzaming. Ook wanneer je een nul-op-de-meter woning koopt, mag je tot 106 procent lenen. Heb je al een hypotheek, dan zijn er verschillende mogelijkheden: een nieuwe hypotheek afsluiten inclusief de extra ruimte, de bestaande hypotheek verhogen of een tweede hypotheek; een extra hypotheek voor verduurzaming nemen. Natuurlijk moet je inkomen het toelaten dat je een iets hogere hypotheek afsluit, maar wanneer dat het geval is, kan het een mooie oplossing zijn.

Hoe financier ik het best de verduurzaming van mijn huis?

Vooropgesteld: iedere situatie is anders en er valt geen absolute uitspraak te doen over wat de beste manier van financieren is. Kosten hypotheek verhogen moet je in ieder geval rekening mee houden. Niet alleen de administratie kosten, maar je woonlasten gaan natuurlijk ook omhoog wanneer je hypotheek uitgebreid wordt. Toch kan dit een voordelige keus zijn; wanneer de rente laag is en je niet aan je spaargeld wilt komen bijvoorbeeld.

Of een duurzaamheidslening of een subsidie toch aantrekkelijker is, hangt helemaal van jouw specifieke situatie af; wat je wilt gaan verduurzamen, je inkomen, de waarde van je huis en nog een heel aantal andere factoren. Laat je goed voorlichten door een onafhankelijke en deskundige adviseur. Die kan alle opties doorrekenen en je de meest voordelige keus, op korte én op lange termijn, laten zien. Ook belastingen en verzekeringen spelen daar nog een rol in. Zelf kun je alvast een eerste beeld krijgen van de kosten door een online tool te gebruiken, maar ga daar voor een definitieve beslissing nooit op af. 

Geef een reactie